Hoe klinkt een Tenorblokfluit?

De tenorblokfluit produceert een lager geluid dan de twee bovengenoemde blokfluiten. Nog lager geluid wordt geproduceerd door de basblokfluit. De tenorblokfluit is, evenals de sopraanblokfluit, in C gestemd, maar is een octaaf lager.

Welke soorten blokfluiten zijn er?

Er zijn verschillende soorten blokfluiten: de sopranino-, sopraan-, alt-, tenor- en bas blokfluit.

Hoe moet je op een blokfluit spelen?

Oefen met het blazen in de blokfluit. Je moet zachtjes blazen. Denk aan bellenblazen als je dit doet. Zachtjes blazen, met een constante luchtstroom is een van de lastigste maar belangrijkste technieken wanneer je begint met blokfluit spelen. Als je te hard blaast, krijg je een scherpe, onplezierige klank.

Wat is barok vingerzetting?

Bij barokboring is het 4e vingergat kleiner dan het 5e. Een f op een “standaard” blokfluit (sopraan) is met Duitse boring: duim + 1,2,3 en 4 en met een barokboring: duim + 1,2,3,4 met 6,7. Sommigen bevelen de gewone vingerzetting aan om muziek aan te leren en om blokfluit te leren spelen.

Hoe wordt de toon gevormd bij de blokfluit?

De klank in de dwarsfluit wordt gevormd door luchtsplitsing. De lucht wordt gespleten door de rand van het gaatje in het kopstuk. Het stemmen van dit instrument gebeurt door het induwen of uittrekken van het kopstuk. Men moet het instrument inkorten voor een hogere toon en uittrekken voor een lagere toon.

Welke altblokfluit?

Voor kinderen is de sopraan blokfluit het meest geschikt. De afstand tussen de gaatjes past dan het beste bij de kleine handjes. Volwassenen kunnen ook kiezen voor de iets grotere, lager klinkende alt blokfluit. Blokfluit spelen is goed voor de algemene muzikale ontwikkeling.

Hoe lang gaat een blokfluit mee?

Harde houtsoorten worden mooier tijdens het inspelen en blijven dan heel lang mooi (misschien wel 20 à 30 jaar) en worden dan pas minder.

Hoeveel octaven heeft een blokfluit?

Maar bij de sopraanblokfluit zie je een acht boven de G-sleutel staan. Hiermee wordt aangegeven dat de muziek bedoeld is voor een octaverend instrument. Op de sopraanblokfluit klinkt elke noot namelijk een heel octaaf hoger dan genoteerd. De noten voor de tenorblokfluit klinken precies zo hoog als ze worden genoteerd.

Hoe wordt de toon gevormd bij de blokfluit dwarsfluit en panfluit?

Waar komt de fluit vandaan?

Drieduizend jaar geleden was de dwarsfluit in China al bekend. Deze fluit was van hout gemaakt (alle dwarsfluiten waren vroeger van hout). Daarom horen de fluiten in een orkest ook bij het hout ook al zijn ze nu van staal. Negenhonderd jaar geleden werd de eerste dwarsfluit in west-Europa ontdekt.

Wat kost een goede blokfluit?

Voor enkele tientjes heb je al een goede kwaliteit blokfluit.

Welke olie voor blokfluit?

Er worden diverse soorten olie geadviseerd, maar zoete amandelolie, verkrijgbaar bij drogisterijen die kruiden en oliën verkopen, is het beste. Je moet dus niet de geparfumeerde amandelolie gebruiken maar de ongeparfumeerde zoete. Deze is in elk geval bij “Erica Kruiderijen” te koop.

Wat zijn de noten voor de tenorblokfluit?

De noten voor de tenorblokfluit lijken als twee druppels water op die voor de sopraanblokfluit. Maar bij de sopraanblokfluit zie je een acht boven de G-sleutel staan. Hiermee wordt aangegeven dat de muziek bedoeld is voor een octaverend instrument. Op de sopraanblokfluit klinkt elke noot namelijk een heel octaaf hoger dan genoteerd.

Hoe hoog klinkt een tenorblokfluit?

De noten voor de tenorblokfluit klinken precies zo hoog als ze worden genoteerd. Er zijn nog twee bijzondere blokfluiten waarvan de laagste toon een C is. Dat zijn de grootbas en de garklein. De grootbasblokfluit klinkt precies twee octaven lager dan een sopraanblokfluit en een octaaf lager dan een tenorblokfluit.

Wat zijn de boringen bij blokfluiten?

Er komen verschillende boringen voor bij de blokfluiten. Bij het vingergat van de ringvinger en pink van de rechterhand zitten twéé gaatjes. Door er slechts één van te sluiten, kun je halve noten spelen. Door de extra gaten klinken andere tonen soms anders en moeten er soms andere grepen worden gebruikt.